Het schrijf lab

Werk zoeken als freelancer

Kom je net van de Kamer van Koophandel af en zijn alle papieren ondertekend? Prachtig, want je bent nu officieel een freelancer/zzp’er. Je kunt eindelijk aan de slag gaan en je eigen geld verdienen, zonder verantwoording af te leggen aan een baas. Veel mensen vinden dit erg fijn, maar toch vergeten veel freelancers wel dat ze opdrachten moeten krijgen. Je wordt als freelancers niet zomaar ingeschakeld en je moet hier zeker wel moeite voor doen. Vooral voor een beginnende zzp’er kan het ingewikkeld zijn en mis je vaak een bak ervaring. Toch is het mogelijk om opdrachten te krijgen, maar moet je hiervoor natuurlijk beter je best doen. Hoe krijg je nu meer opdrachten? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er alles over te weten komt.

Freelance Platforms

Anno 2022 is het een stuk makkelijker geworden om opdrachten te vinden als een freelancers. Steeds meer opdrachtgevers maken gebruik van freelance platforms en zoeken hier naar freelancers. In het verleden was dit niet het geval en is het nu vrij makkelijk om hier gebruik van te maken. Dit betekent wel dat je een geschikt platform moet vinden en eventueel meerdere platforms. Je kunt je aanmelden en op deze manier gebruik maken van de services van een freelance platform. Dit betekent dat je jezelf kunt opgeven voor geschikte opdrachten en vaak wordt je ook aangenomen. Ben je op zoek naar consultancy opdrachten of naar beleid en organisatie opdrachten? Geen probleem, want op de meeste platforms kun je dit gewoon eenvoudig vinden.

Als je jezelf wilt aanbieden op een freelance platform, is het wel belangrijk om een uniek profiel te maken. Zonder een uniek profiel is de kans behoorlijk laag dat er bedrijven zijn die je inschakelen voor de werkzaamheden. Kijk bijvoorbeeld naar jouw unieke krachten en laat zien aan de opdrachtgever dat je ook echt ervaren bent.

Portfolio

Als freelancer is het altijd erg belangrijk om een eigen website te hebben. In sommige gevallen is een digitaal portfolio voldoende, hiermee kun je namelijk veel meer opdrachten krijgen. Opdrachtgevers vinden het heel belangrijk dat ze de vorige projecten van een freelancer kunnen bekijken. Ze krijgen op deze manier een beeld van jouw ervaring en wat er allemaal mogelijk is. Je kunt op verschillende websites een digitaal portfolio aanmaken, echter is het wel van belang dat je het goed deelt. Je kunt het bijvoorbeeld op jouw eigen website zetten, maar ook op jouw CV.