SCHRIJFWORKSHOP

 

VERHALEND PROZA SCHRIJVEN: 

DE VERHAALHELD EN DE BIJFIGUUR

 

Iemand die schrijft observeert mensen. Hoe gedragen ze zich? Hoe zien ze eruit? Wat zijn hun eigenaardigheden? Ook leest iemand die schrijft goede verhalen en kijkt zij of hij hoe auteurs het doen. Hoe geven zij vorm aan personages? Hoe wekken zij de indruk dat het echte mensen zijn?

Om de kennis en inzichten die je opdoet door observatie en verhaalstudie in een kader te plaatsen reikt deze workshop De Verhaalheld en de bijfiguur bij uitstek het gereedschap aan. Je leert het personage in zijn verschillende gedaantes op het verhaaltoneel te brengen.
 

Hoe zet je een hoofdpersoon neer in een verhaal? Met een of meer eigenschappen? En hoe doe je dat in een roman waar een personage toch 3D moet zijn? Wat typeert het personage in een doelverhaal, een besluitverhaal of een overlevingsverhaal? Hoe geef je vorm aan een nevenpersonage, een ‘plat’ personage? Hoe aan een achtergrondfiguur?

 

In deze workshop leer je jouw observaties van mensen en kennis van goede voorbeelden effectief aan te wenden bij het beschrijven van personages. Je oefent met en krijgt beheersing over de verschillende typen personage.  Zo creëer je gemakkelijker de impressie van een echt mens. Je verhalen krijgen dan meer succes en komen dichter bij publicatie.

 

Datum:   vrijdag 27 oktober 2017 
Tijd:        10.00-16.00 uur
Locatie:   LKCA, Kromme Nieuwegracht 66
                (ingang Jeruzalemstraat),
                3512 HL Utrecht
Prijs:       € 95,-- (lunch inbegrepen)
Docent:   Koos van den Kerkhof
Aantal deelnemers: 8-12

 

Voor inschrijving klik hier

 

SCHRIJVEN NATUURLIJK: 

LIEFDE, SEKS EN GEWELD IN JE VERHAAL

 

Je schrijft met passie en durf. Toch ervaar je het schrijven over liefde, seks en geweld als lastig, als problematisch. Terwijl liefde, seks en geweld toch dingen zijn waar ieder in zijn leven mee te maken krijgt. Daarom zijn het vanzelfsprekend dingen die in verhalen opduiken, zelfs de hoofdzaak kunnen vormen.

Hoe vermijd je sentiment bij het verwoorden van verliefdheid, clichés bij het beschrijven van seks en sensatiezucht bij het weergeven van geweld?

 

In deze workshop leer je hoe beslissend gedachten, gevoelens, gedrag, dialoog en omgeving zijn, als zulke thema’s deel worden van wat je vertelt. Legt een smartphone gewicht in de schaal bij het schetsen van een personage dat gek is van verlangen naar een onmogelijke liefde? Hoe beschrijf je haar seks eerlijk en levensecht? Wat laat je zien van geweld als je het in een rauwe scène samenbalt, en wat laat je weg?

Schrijven natuurlijk: liefde, seks en geweld in je verhaal oefent je om niet terug te deinzen voor deze thema’s. De workshop daagt je uit de magnetische kracht van de ander op een dance-event op te roepen, “de daad” onder de douche te verbeelden of een vuistslag op het voetbalveld voelbaar te maken. Hoe schilder je met weinig woorden in zulke scènes precies dat wat je voor ogen staat?

 

Datum:   zaterdag 11 november 2017 
Tijd:        10.00-16.00 uur
Locatie:   Workshophuis Yvonne Cup
               Schafelt 3b, 5991 PB Baarlo
Prijs:       € 95,-- (lunch inbegrepen)
Docent:   Koos van den Kerkhof
Aantal deelnemers: 8-12

 

Voor inschrijving klik hier