BEZOEKERSBLOG

 

Deze pagina staat open om te publiceren voor ieder. Je kunt proza insturen, bijvoorbeeld een column, blog, verhalend stukje fictie / non-fictie of een gedicht.

Het Schrijflab verzorgt de redactie. Voor bijdragen is het maximum verhoogd van 500 naar 1500 woorden (proza) en van 30 naar 60 regels (poëzie).

Op een gepubliceerde tekst(en) kan ieder reageren in het toegevoegde venster. In je reactie geef je bij voorkeur helder geformuleerde feedback op de inhoud, techniek en stijl. Of je drukt je waardering uit in een goed beargumenteerde vorm.

 

De zonnigste gebeurtenis

De zonnigste gebeurtenis die ik jusqu’ à présent meemaakte vond plaats in de ochtendstond. Men zegt wel eens: die heeft goud in de mond. Welnu, mijn moeder bezat goud, een hele schat, 129 troy ounce om precies te zijn, maar niet in haar mond.

Dit was het geval: mijn ouders hadden bij vrienden zitten dineren, in hun leefkeuken. En daar, in die letterlijke leefkeuken, begonnen de weeën mijner moeder.

Ik moet zeggen, uren later, toen alles achter de rug was, was ik verbaasd dat een couveuse eruitzag als een afwasmachine, gelukkig stopten ze mij daar niet in, excusez moi, ik wist nog niet beter. Maar ik leer snel.

Na mijn eerste siësta in vrijheid neemt mijn moeder mij op. Het is zes uur dertig. Mij delicaat wiegend stommelt zij het kajuittrapje op. En ziedaar de ochtendstond waarmee ik mijn verhaal begon. Ziedaar de zonnestralen die het bruine zeil raken, het grootzeil van het skûtsje mijner ouderlijke vrienden, dat machteloos klappert in de ochtendbries omdat de schuit muurvast ligt op een glinsterende zandbank, een mosselige zonnebank. Ziedaar de oneindige côte d’or die voor mij ligt. En terwijl een zonziltig bouquet mijn neusje flambeert, schenk ik mijn moeder een royale glimlach, haar dankend voor deze eerste impressie mijner toekomst, alsmede voor de negen maanden dat zij haar goudschat heeft gekoesterd – naturellement, c’est moi.

 

Paul Braamberg

Schrijfworkshop Het personage binnenstebuiten

19 maart 2016.

reageer